Орлов мост

|

Орлов мост е важно и натоварено кръстовище и мост в центъра на град София. Мостът е построен над Перловска река. Името му идва от бронзовите статуи на орли върху моста, които са негови символични покровители и защитници. Намира се непосредствно до Националния стадион Васил Левски, Паметникът на съветската армия и Борисовата градина. След влизането в София от източна посока по Цариградско шосе, мостът е първото кръстовище, от където се навлиза в същинския център на града.

Мостът е построен през 1891 година, две години след построяването на Лъвов мост. По това време главен архитект на София е Арнолд Колар. Той, заедно с Вацлав Прошек, проектира и изгражда двата моста. Орлов мост е построен като символ на свободата, тъй като тук за първи път са посрещнати затворниците от Диарбекир, надигали глас против робството. Металните части са изработени от виенската фирма "Рудолф Филип Вагнер". Изящните изработки на тази фирма украсяват и други софийски архитектурни паметници - Паметникът на Васил Левски (също дело на Колар и Прошек), Лъвов мост, оградата на Градската градина, Царския Дворец (днес Художествената галерия).

На Орлов мост се пресичат бул. "Цариградско шосе" с бул. "Евлоги Георгиев". Продължението на "Цариградско шосе" след Орлов мост в посока Софийския университет се нарича бул. "Цар Освободител".

По Бул. "Евлоги Георгиев" в южна посока се стига до НДК, където продължението му започва да се нарича бул. "България".

 

©2009 СОФИЯ | Template Blue by TNB